Biserica "Sf.Nicolae" - Manea Brutaru


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1787
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-18236
Adresa: Str. Budişteanu C-tin g-ral 4-6 sector 1
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica

Imagini de arhiva

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 27-Jun-2009

BISERICA SF. NICOLAE  -“MANEA BRUTARU”

Hramuri:  Sfântul Ierarh Nicolae, Sf. M. Mc. Gheorghe, Naşterea Maicii Domnului.

 

Lăcaşul este situat alături de intersecţia formată de Calea Griviţei cu Bulevardul Dacia.

Biserica a fost zidită în timpul domnitorului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790), de către Manea brutaru - staroste al brutarilor, pentru credincioşii parohiei Popa Radu, în locul unei bisericuţe din lemn, ctitorită poate chiar de acest Popă Radu. Biserica din zid, era terminată, în 1787.

Cutremurul din anul 1838 a zdruncinat biserica, dărâmându-se turla. În anul 1858 a fost reparată, refăcându-se şi tâmpla, adusă de la metohul Arhiepiscopiei Râmnicului,  iar în 1898, a fost pictată din nou,

 

Biserica de dimensiuni modeste (26,25 x 8-10 m), este compusă dintr-un pridvor închis, un pronaos supralărgit şi un naos trilobat (cu două abside laterale şi absida altarului), respectându-se tipul de biserică din secolul al XVIII-lea din Ţara Românească. Pridvorul mai scund şi partea din faţă a pronaosului peste care se află cafasul, s-au adăugat cu ocazia reparaţiei din 1858.

Acoperirea interiorului este făcută cu o boltă semicilindrică peste pronaos şi cu o turlă pe plan pătrat aşezată peste naos. Pictura interioară actuală, realizată în ulei, cuprinde pe pereţi un panotaj cu icoane de sfinţi, la bolţi folosindu-se motivul de "cer înstelat".

Faţadele păstrează concepţia plastică arhitecturală, specifică secolului XVIII, în care se mai găsesc unele influenţe brâncoveneşti.

 

L.S.